"De Komediant" - Francis Vannerum

De Komediant kwam tot stand in opdracht van de heer Pierre Verheyden, voorzitter van het Koninklijk Hasselts Operettengezelschap en werd gecreëerd door Francis Vannerum. Dit gebeurde naar aanleiding van het 60-jarige bestaan van deze toneelvereniging in 1990.

Dit beeldje staat op een sokkel van gepolijste zwarte marmer met een doormeter van 25 cm en een hoogte van 98 cm. Op een bronzen band staat volgende tekst: “Gift van het Koninklijk Hasselts Operetten Gezelschap”. Op het bovenstuk van de sokkel vermelden bronzen letters: “K.H.O.G. 1930-1990”.

Omwille van een jarenlange goede samenwerking werd het beeld aan de stad Hasselt geschonken en geplaatst in de patio van het cultuurcentrum Hasselt. In 2007 kreeg het beeld – omwille van een herstructurering in het cultuurcentrum – een plaats in de tuin van het Het Stadsmus. Het bronzen beeldje opent een perspectief om over onszelf na te denken. Steeds wanneer de mens een ander wil zijn en hij aan de alledaagse werkelijkheid wil ontsnappen, meet hij zich een rol aan in een gespeelde realiteit.

Met andere woorden: hij gebruikt een masker. Het kleine luchtige figuurtje geeft blijk van een spontane vrolijkheid als uitdrukking van een potentieel aan vitaliteit. Het werd uitgebalanceerd tot een harmonieus geheel van volume en beweging.

Koninklijk Hasselts Operettengezelschap VZW
Guffenslaan 68/1
, 3500 Hasselt

info@khog.be